/ / Recepty / Omáčky / Španělská omáčka
Na španělskou omáčku potřebujete: 100g kořenové zeleniny, kousek cibule, 3 lžíce oleje, 25g cukru, 30g hladké mouky, 25g tučného od šunky, vývar z kostí, 1 větší rajče nebo 2 až 3 lžíce rajčatového protlaku, malý kousek citrónové kůry, 1dl přírodního červeného vína, sůl, 2 lžíce pomerančové šťávy nebo džusu, bobkový list, celý pepř, nové koření.
Cibuli a kořenovou zeleninu pokrájejte na plátky, osmahněte na polovině dávky oleje, vmíchejte drobně pokrájený tučný ořez od šunky, vše zasypte cukrem a nechejte ho zkaramelizovat, až je světle hnědý. Ze zbylého oleje a mouky usmažte světlou jíšku, přidejte ji do zkaramelizované směsi, rozmíchejte, zalijte trochou vlažného vývaru, doplňte pokrájeným rajčetem nebo protlakem, přidejte kousek tence sloupnuté kůry z dobře omytého citrónu, koření, sůl a za občasného míchání vařte nejméně dvacet minut. Omáčku proceďte, zalijte vínem a pomerančovou šťávou nebo džusem a ještě povařte dvě minuty. Podávejte v malé dávce ke tmavým masům nebo ji použijte jako základnu k přípravě různých omáček.