SLANÝ VĚNEC

recept na pečivo

 /  / Recepty / Toasty, pizzy, slané a sladké pečivo / Slaný věnec

Na slaný věnec potřebujete:  1 kg hladké mouky, 1 lžička soli, 40g droždí, špetka krystalového cukru, 1dl mléka, 1dl vody, 80g másla, 2 vejce, 1 lžíce nakrájené pažitky, kmín, mletý pepř, vejce na potření, 3 lžíce smetany ke šlehání.

Mouku prosejte do větší mísy a promíchejte se solí. Droždí rozmíchejte s cukrem, zalijte vlažným mlékem a nechejte vykynout. Vlijte do mouky, přidejte rozpuštěné máslo, rozšlehejte vejce a vypracujte tužší těsto. Pokud bude těsto příliš tuhé, přidejte vodu. Na teplém místě nechejte vykynout. Do vykynutého těsta přidejte pažitku, okořeňte mletým pepřem, posypte kmínem a dobře promíchejte. Z těsta udělejte tři větší a tři menší bochníky a rozválejte je na válečky. Tři větší spleťte do věnce, konce spojte a přeneste na vymaštěný plech. Z menších válečků udělejte menší věnec, položte je na spodní, potřete rozšlehaným vejcem se smetanou a ve středně vyhřáté troubě pomalu upečte.