PIKANTNÍ LISTOVÉ PIROŽKY

recept na pečivo

 /  / Recepty / Toasty, pizzy, slané a sladké pečivo / Pikantní listové pirožky

Na pikantní listové pirožky potřebujete:  500g listového těsta, 1 vejce na potření, hladká mouka na vyválení. Nádivka: 600g sterilovaného leča, 500g salámu, 1 vejce, 50g oleje, 30g hladké mouky, 3 lžíce rajčatového protlaku, sladká i ostrá mletá paprika, česnek, 1 velká cibule, feferonky nebo koření chilli, sůl.

Z listového těsta vyválejte obdélník, nakrájejte z něj dvacet čtverečků, okraje potřete studenou vodou, střed naplňte nádivkou a přeložte do tvaru šátečků. Okraje dobře přitiskněte, povrch potřete rozšlehaným vejcem a upečte v dobře vyhřáté troubě. Podávejte teplé. Nádivka: drobně pokrájenou cibuli zpěňte na oleji, zasypte ji moukou, usmažte světlou jíšku, vmíchejte papriku, zalijte ji trochou vody a nálevem z leča a dobře povařte v hustou omáčku. Doplňte ji drobně pokrájeným salámem, rajčatovým protlakem, lečem, utřeným česnekem, solí a vejcem a přikořeňte usekanými feferonkami nebo kořením chilli. Duste ji, až se odděluje tuk a náplň přiměřeně zhoustne.