/ / Recepty / Toasty, pizzy, slané a sladké pečivo / Sýrový chléb
Na sýrový chléb potřebujete: 500g hladké pšeničné mouky, 7g sušeného droždí, 1/2 lžičky cukru, 250 ml vlažné vody, 5 lžic olivového oleje, 2 lžičky soli, špetka pepře, 330g ementálu, 1 žloutek a 1 lžíce vody na potření těsta.
Z mouky, droždí, cukru, vody, soli, pepře a olivového oleje vytvořte vláčné těsto, které alespoň 5 minut důkladně prohněťte. Z těsta vytvořte bochánek, který nechte na teplém místě kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to asi hodinu, ale raději těsto hlídejte. Ementál nakrájejte na malé kostičky, přidejte do těsta a dobře propracujte. Těsto vložte do vymazané kulaté formy (24 cm) a nechte ještě 20 minut kynout. Troubu předehřejte na 170 až 200 stupňů. Žloutek se lžící vody prošlehejte a potřete jím těsto. Pečte 45 až 50 minut.