/ / Recepty / Toasty, pizzy, slané a sladké pečivo / Ensaimada
Na ensaimadu potřebujete: 500g hladké mouky, 1 vejce, 25g droždí, 50g vepřového sádla, 80g cukru, 2 lžíce oleje, 1 špetka soli, máslo, moučkový cukr na posypání, sádlo na pomazání.
V misce smíchejte droždí, polovinu cukru, sůl a šálek vlažné vody. Důkladně promíchejte, dokud se nerozpustí droždí. Poté dejte do širší misky mouku, do středu udělejte důlek, do něj vlijte rozpuštěné droždí, sádlo a vejce. Zamíchejte a přidejte olej. Vše promíchejte tak, aby vznikla celistvá hmota. Přidejte zbývající cukr a opět zpracujte těsto do celistvé hmoty. Mísu přikryjte utěrkou a na suchém místě nechte vykynout 3 hodiny. Nakynutou hmotu rozdělte na dvě části, které samostatně vyválejte na co nejmenší plát. Ten potřete sádlem a srolujte. Vytvořte dvě spirály, položte je na máslem vymazaný plech a nechte ještě jednou odpočinout, až se téměř zdvojnásobí. Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte při vysoké teplotě 15 až 20 minut. Nechte zchladnout a posypte cukrem.