/ / Recepty / Toasty, pizzy, slané a sladké pečivo / Slané koláče s hrozny
Na slané koláče s hrozny potřebujete: 350g polohrubé mouky, 70g másla, 4 lžíce oleje, 1 lžička soli, 30g droždí, 150 ml mléka, 1 lžička cukru krupice, 100g slaniny, 1 cibule, 4 naťové cibulky, 2 rajčata, 300g hroznového vína, 200g šunky, 1 lžíce jemně nasekaného oregana, 100g tvrdého sýra, sůl, pepř.
Droždí rozdrobte do hrnku s mlékem, přidejte cukr a lžíci mouky, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosijte mouku, přidejte změklé máslo, sůl, olej a vše rozdrobte jako na drobenku. Poté do moučné směsi nalijte kvásek, vypracujte těsto a nechte je nakynout. Na lžíci oleje zpěňte nakrájenou slaninu a cibuli, přendejte do mísy, přidejte nakrájené cibulky, kuličky hroznového vína, na kostičky nakrájená rajčata a na nudličky nakrájenou šunku. Přisypte oregano, osolte a opepřete. Z těsta vyválejte osm placek, polovinu položte na plechy vyložené pečícím papírem, rozdělte na ně náplň a posypte ji strouhaným sýrem. Zakryjte zbylými plackami, okraje pevně uzavřete. Placky vložte do předehřáté trouby a pečte 20 minut.