/ / Recepty / Polévky / Zeleninové / Celerová krémová polévka
Na celerovou krémovou polévku potřebujete: 250g středně velkého celeru, 2 lžíce rostlinného tuku, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 1/2 kelímku smetany na šlehání, citrónová šťáva, pepř, sůl, cukr, petrželka.
Celer nakrájený na kostičky vařte v 1/2 litru vody asi 20 minut. Sceďte, vývar dejte stranou a celer rozšlehejte. Zahřejte tuk a osmahněte na něm mouku. Za stálého míchání přilijte do růžové jíšky částečně vychladlý celerový vývar a nechejte 5 minut povařit. Vmíchejte celerové pyré a smetanu. Nakonec polévku ochuťte citrónovou šťávou, solí, pepřem a cukrem, ozdobte nakrájenou petrželkou.