/ / Recepty / Polévky / Vývary z výsekového masa / Ovarová polévka
Na ovarovou polévku potřebujete: 1 vepřové koleno nebo kousek vepřové hlavy (asi 500g), asi 2 l vody, sůl, nové koření, celý pepř, česnek, 1 cibule, 50g krup nebo krupek, masox, majoránka.
Pečlivě očištěné, opálené a opláchnuté koleno (hlavu) vložte do studené vody, osolte, uveďte do varu, přidejte nové koření, pepř, pokrájený česnek a cibuli a na malém plaménku vařte do změknutí masa. Mezitím přeberte kroupy (krupky), propláchněte vodou, vložte do vařící osolené vody a uvařte doměkka. Potom je oceďte, propláchněte studenou vodou a vložte do proceděného vývaru. Přidejte maso pokrájené na drobné kostičky (z vepřového kolena jen část masa), masox, rozemnutou majoránku a polévku nechejte přejít varem.