BĚLORUSKÝ BORŠČ

recept na polévku

 /  / Recepty / Polévky / Bílé s masem, uzeninami a vnitřnostmi / Běloruský boršč

Na běloruský boršč potřebujete:  300g kostí, 200g předního hovězího masa, půlka klobásy, 200g červené řepy, 200g brambor, 50g mrkve, 20g petržele, 1 cibule, 3 lžíce rajčatového protlaku, 30g sádla, 1 lžíce hladké mouky, špetka cukru, ocet, sůl, pepř, 1 3/4 l vody, bobkový list, kysaná smetana.

Opláchnuté maso a kosti zalijte vlažnou vodou, osolte a vařte pod pokličkou, až maso změkne. Mrkev, petržel a cibuli pokrájejte na nudličky, osmažte na části sádla, přidejte rajčatový protlak a duste asi 5 minut. Oloupanou červenou řepu pokrájejte na nudličky a duste v troše vývaru doměkka. Brambory pokrájené na nudličky zalijte horkým vývarem, přiveďte k varu, přidávejte červenou řepu, světlou jíšku ze zbytku sádla a mouky, koření a vařte ještě 10 až 15 minut. Boršč oslaďte, okyselte, přidejte hovězí maso pokrájené na nudličky a klobásu pokrájenou na kolečka a povařte několik minut. Při podávání vložte do každé porce 1 až 2 lžíce kysané smetany.