/ / Recepty / Polévky / Bílé s masem, uzeninami a vnitřnostmi / Moskevský rasolník
Na moskevský rasolník potřebujete: 200g hovězích ledvinek, 1 1/4 l vývaru z masa nebo kostí, 2 slané okurky (můžete použít sterilované sladkokyselé), 50g hlávkového salátu, 1 cibule, kousek celeru a petržele, 2 velké brambory, 2 lžíce másla, 100g pórku, ocet, petrželka nebo kopr, pepř, sůl, 1.5dl kysané smetany.
Odblaněné ledvinky rozkrojte v půli, ostrým nožem vyřízněte močovody, ledvinky nakrájejte na tenké plátky, vložte do vařící vody a nechejte přejít varem. Propláchněte je pod tekoucí vodou, po okapání zalijte trochou vody, uvařte doměkka (asi 50 minut) a opět sceďte. Drobně nakrájenou cibuli a na plátky nakrájenou zeleninu osmažte na másle, přidejte do vařícího vývaru současně s brambory a okurkami pokrájenými na kostičky, osolte, opepřete a vařte čtvrt hodiny. Do polévky vložte hlávkový salát pokrájený na drobné kousky, přidejte ocet a vařte ještě 5 minut. Při podání vložte do polévky ledvinky, smetanu, pokrájený kopr (petrželku).