/ / Recepty / Polévky / Drůbeží a králičí / Bílá drůbková polévka
Na Bílou drůbkovou polévku potřebujete: Drůbky z jednoho kuřete (nebo ze slepice, husy, kachny), kousek mrkve, celeru, petržele a cibule, 40g másla, 50g hladké mouky, 2dl mléka, 40g polévkových těstovin, celý pepř, muškátový květ, pažitka, sůl, masox, 1.4 l vody.
Očištěné drůbky zalijte studenou vodou, osolte, přidejte celý pepř a vařte pod pokličkou, až změknou. Ke konci varu přidejte očištěnou zeleninu. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, zřeďte ji proceděným prochladlým vývarem, dobře rozšlehejte a povařte 15 minut. Do vařící polévky vsypte těstovinu, polévku zamíchejte a vařte ještě 5 minut. Doplňte ji mlékem, vykostěným a pokrájeným masem z drůbků, mrkví pokrájenou na kostičky a nechejte přejít varem. Dochuťte ji muškátovým květem a masoxem a při podání posypte drobně pokrájenou pažitkou.