/ / Recepty / Polévky / Drůbeží a králičí / Drůbková slepičí polévka s hráškovou sedlinou
Na drůbkovou slepičí polévku s hráškovou sedlinou potřebujete: Drůbky z 1 slepice, 80g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), kousek cibule, 1 lžíce oleje, 2 zrnka pepře, 1 zrnko nového koření, kousek libečku nebo natě celeru, sůl, pažitka, asi 1.6 l vody, kousek kostky slepičího bujónu. Hrášková sedlina: 1 vejce, 5cl mléka, 1 lžíce sterilovaného hrášku, sůl, olej na vymaštění kastrolku
Dobře očištěné, opláchnuté drůbky zalijte studenou vodou, přidejte sůl, pepř, nové koření, libeček (nať celeru), přiveďte k varu a dále vařte na malém plaménku pod pokličkou. Ke konci varu přidejte cibuli, kořenovou zeleninu, kterou jste pokrájeli na plátky a osmažili na oleji. Když drůbky změknou, vývar proceďte, maso z drůbků oberte od kostí, pokrájejte na kostičky, vývar ochuťte slepičím bujónem a přihřejte k varu. Na talíře rozdělte maso a hráškovou sedlinu pokrájenou na kostičky, zalijte je vařícím vývarem, posypte drobně pokrájenou pažitkou a podávejte. Příprava hráškové sedliny: vejce rozšlehejte s mlékem a solí, vmíchejte okapaný hrášek, vlijte do kastrolku vymaštěného olejem, přiklopte pokličkou, vložte do většího kastrolu s trochou teplé vody, opět přiklopte pokličkou a vařte, až sedlina ztuhne (asi 20 minut).