/ / Recepty / Polévky / Drůbeží a králičí / Polévka z holuba s fridátovými nudlemi
Na polévku z holuba s fridátovými nudlemi potřebujete: 1 starý holub, kousek mrkve, celeru a petržele, 1 malá cibule, 2 zrnka pepře, 1 zrnko nového koření, kousek libečku (nebo celerové natě), sůl, masox, asi 1 3/4 l vody, pažitka. Fridátové nudle: 1 malé vejce, 60g polohrubé mouky, 1dl mléka, olej, sůl.
Očištěného holuba zalijte studenou osolenou vodou, přidejte libeček (celerovou nať), pepř, nové koření, cibuli a vařte pod pokličkou, až maso změkne. Ke konci varu přidejte kořenovou zeleninu. Měkkého holuba vyjměte, maso oberte z kostí, drobně pokrájejte, vložte zpět do polévky a nechejte ji přejít varem. Dochuťte jí masoxem a při podání posypte drobně pokrájenou pažitkou. Fridátové nudle podejte na talířku zvlášť. Příprava nudlí: vejce rozšlehejte s moukou, mlékem a solí v řídké těstíčko, po 10 minutách z něj upečte na pánvičce 2 palačinky, nakrájejte je na nudličky široké asi 1 cm, osmažte je dochřupava na oleji a nechejte odkapat.