/ / Recepty / Polévky / Drůbeží a králičí / Slepičí kaldoun
Na slepičí kaldoun potřebujete: 200g slepičích drůbků, kousek mrkve, celeru a petržele, 2 zrníčka pepře, 1 zrníčko nového koření, 60g květáku, sůl, 40g másla, 40g hladké mouky, petrželka, asi 1.5 l vody, kousek cibule. Játrové nočky: 1 slepičí játra, 2 lžíce strouhanky, 1/2 vejce, 1 lžíce hrubé mouky, česnek, pepř, sůl, malý kousek cibule.
Očištěné drůbky (bez jater) zalijte litrem vody, přidejte pepř, nové koření a sůl a pod pokličkou uvařte doměkka. Ke konci varu přidejte cibuli a kořenovou zeleninu. Vývar proceďte, maso oberte z kostí a pokrájejte na kousky. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, zřeďte ji prochladlým vývarem z drůbků, rozšlehejte a vařte čtvrt hodiny. Potom přidejte květák rozebraný na růžičky a uvařte jej doměkka. Do zbylé osolené vody zavařte navlhčenou lžičkou nočky (játra a česnek uškrábejte na prkénku, přidejte drobně pokrájenou cibuli a promíchejte s ostatními přísadami), vařte je asi 4 minuty a vše přidejte do polévky současně s masem. Polévku nechejte přejít varem a na talířích posypte drobně rozsekanou petrželkou.