/ / Recepty / Polévky / Drůbeží a králičí / Vývar z králíka s játrovými noky
Na vývar z králíka s játrovými noky potřebujete: 200g předního králičího masa s kostmi, 1.5 l vody, 2 pepře, 1 zrnko nového koření, kousek mrkve, celeru, petržele a cibule, polévkové koření, pažitka, sůl. Noky: 100g králičích jater, 1/2 vejce, asi 30g strouhanky, 1 lžíce hrubé mouky, kousek cibule, česnek, sůl, mletý pepř.
Opláchnuté králičí maso spařte vařící vodou, opláchněte je, zalijte studenou vodou, přidejte sůl, cibuli, pepř, nové koření a vařte, až maso změkne. Ke konci varu přidejte kořenovou zeleninu. Vývar proceďte, zavařte do něj játrové noky a uvařte je (asi 4 minuty). Maso oberte z kostí, drobně pokrájejte a přidejte do polévky. Dochuťte ji polévkovým kořením a při podání posypte drobně pokrájenou pažitkou. Příprava noků: opláchnutá králičí játra uškrábejte na prkénku, přidejte vejce, sůl, mouku, pokrájenou cibuli, utřený česnek, pepř, promíchejte a zahustěte strouhankou.