BÍLÁ RYBÍ POLÉVKA

recept na polévku

 /  / Recepty / Polévky / Rybí / Bílá rybí polévka

Na bílou rybí polévku potřebujete:  1 kapří hlava, jikry nebo mlíčí z kapra (nebo 300g jiných ryb), 50g hladké mouky, 40g másla, 2dl mléka, kousek mrkve, celeru a petržele, mletý pepř, muškátový květ, polévkové koření, 1 žemle, petrželka, sůl, 1 1/4 l vody.

Očištěné mlíčí nebo jikry a rybí hlavu (bez žáber) uvařte odděleně v osolené vodě. Vařenou hlavu z vývaru vyjměte, vývar proceďte, část nalijte do vařených jiker, které rozšlehejte tak, aby se pokud možno od sebe oddělily (mlíčí ponechejte vcelku). Vařenou hlavu rozpulte, maso oberte z kostí, mozeček vyjměte. Zeleninu pokrájejte na nudličky a uvařte v troše vývaru. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, zřeďte ji prochladlým vývarem, rozšlehejte a povařte čtvrt hodiny. Přidejte pokrájené maso, zeleninu, jikry (mlíčí), mléko, pepř, muškátový květ a povařte ještě 5 minut. Polévku dochuťte polévkovým kořením, při podání posypte drobně nakrájenou petrželkou a žemlovými hranolky, opraženými nasucho.