HRACHOVÁ POLÉVKA SE SMAŽENOU HOUSKOU

recept na polévku

 /  / Recepty / Polévky / Luštěninové / Hrachová polévka se smaženou houskou

Na hrachovou polévku se smaženou houskou potřebujete:  120g hrachu, 40g sádla, 50g hladké mouky, mletý pepř, česnek, sůl, majoránka, polévkové koření, 1 žemle, petrželka, 1.3 l vody, 3dl mléka.

Přebraný hrách propláchněte studenou vodou, namočte do 1 litru vody a po 3 hodinách jej v téže vodě uvařte doměkka. Ze sádla a hladké mouky usmažte světlou jíšku, zalijte ji zbytkem z dávky vody, rozšlehejte a vařte. Po 20 minutách ji umixujte současně s měkkým hrachem i s vývarem. Polévku osolte, okořeňte třeným česnekem, pepřem, rozemnutou majoránkou a polévkovým kořením, mlékem a vodou doplňte na objem 1.3 litru. Krátce povařte. Podávejte ji s rozsekanou petrželkou a kostičkami ze žemle opraženými nasucho.