/ / Recepty / Polévky / Zeleninové / Chřestová polévka 2
Na chřestovou polévku potřebujete: 40g másla, 40g hladké mouky, 1 svazek chřestu, 1 malý pórek, sůl, mletý sušený muškátový květ, 1/8 litru mléka, 1 kostka zeleninového masoxu.
Z připraveného másla a hladké mouky vytvořte jíšku, kterou zalijte vodou, osolte a za častého míchání nebo prošlehávání nerezovou metlou vařte přibližně 20 minut. Po tomto důkladném povaření přidejte mléko a polévku opět uveďte do varu. Rozvařte v ní rozdrobený masox a dochuťte ji mletým muškátovým květem. Chřest i pórek očistěte a omyjte. Pokud je chřest delší, překrojte jej na polovinu nebo nakrájejte na špalíčky. Kratší kousky ponechejte vcelku. Zelenou část pórku odřízněte a jemně nakrájejte na kolečka, většinu přidejte spolu s chřestem do vroucí polévky, povařte již jen deset minut a nakonec na ozdobení přidejte čerstvá kolečka zbylého pórku. Podávejte s nasucho opečeným tmavým chlebem.