CHŘESTOVÝ KRÉM

recept na polévku

 /  / Recepty / Polévky / Zeleninové / Chřestový krém

Na chřestový krém potřebujete:  300g čerstvého chřestu, 40g másla, 50g hladké mouky, 1dl mléka, 1 žloutek z čerstvého vejce, muškátový květ, pepř, masox, pažitka, sůl, 1 l vody.

Z omytého chřestu sloupněte vlákna. Osm chřestových hlaviček ponechejte na ozdobu. Zbytek nakrájejte na špalíčky dlouhé asi jeden centimetr, hned je nasypte do půl litru vařící osolené vody a uvařte doměkka. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, vmíchejte muškátový květ a mletý pepř, zalijte zbývající vodou, rozšlehejte a povařte 20 minut. Chřest s vlastním vývarem a polévkou rozmixujte, doplňte mlékem, solí a kořením a přihřejte do varu. Do polévky vmíchejte žloutek rozšlehaný ve lžíci mléka, hned nalijte na talíře, do každé porce vložte dvě chřestové hlavičky, posypte rozsekanou petrželkou a podávejte.