KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA SE ŽLOUTKEM

recept na polévku

 /  / Recepty / Polévky / Zeleninové / Květáková polévka se žloutkem

Na květákovou polévku se žloutkem potřebujete:  1 středně velký květák, 30g másla, 40g hladké mouky, 2dl mléka, 9dl vody, masox, 1 žloutek z čerstvého vejce, muškátový květ, petrželka, sůl.

Z másla a mouky usmažte světlou jíšku, zalijte ji vodou, rozšlehejte a vařte čtvrt hodiny. Opláchnutý květák rozdělte na růžičky a namočte do osolené vody, aby eventuelně přítomný hmyz vyplaval. Po chvilce jej opláchněte, pokrájejte na malé kousky, vsypte do polévky a uvařte doměkka. Do polévky nalijte mléko, přidejte sůl, masox, koření, polévku přiveďte do varu, potom sejměte z plotýnky a zjemněte žloutkem rozkvedlaným ve dvou lžících mléka. Posypte rozsekanou petrželkou a podávejte.