/ / Recepty / Polévky / Zeleninové / Moravská zelňačka
Na moravskou zelňačku potřebujete: 5 brambor, 500g uzeného kolena, 500g kysaného zelí, hrst sušených hub, 400g zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 1 lžíce másla, 4 stroužky česneku.
Na kostičky nakrájené brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Koleno vařte asi hodinu v papiňáku dokud nezměkne. Potom ho oberte od kostí a kůže, nakrájejte a ve zbylém vývaru vařte lehce propláchnuté a pokrájené zelí asi dvacet minut. Přisypte brambory, houby a zastálého míchání přidávejte kysanou smetanu smíchanou s moukou. Vařte dalších dvacet minut. Nakonec přidejte máslo smíchané s prolisovaným česnekem, osolte, opepřete.