/ / Recepty / Polévky / Zeleninové / Jihočeská kulajda
Na jihočeskou kulajdu potřebujete: 1 hrst čerstvých hub, 5 brambor, 1 špetka kmínu, 2 kuličky nového koření, 4 kuličky černého pepře, 2 bobkové listy, 250 ml husté zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, ocet, 4 vejce, kopr.
Houby očistěte a nakrájejte je na větší kousky. Společně s kostičkami oloupaných brambor je vložte do osolené vody. Přidejte koření a vařte do změknutí brambor. Přidejte smetanu s rozkvedlanou moukou, promíchejte a krátce povařte. Osolte, okyselte octem a přidejte sekaný kopr. Rozklepněte čerstvá vejce a zlehka je upusťte do polévky. Tři minuty mírným varem povařte a dalších 5 minut nechte vejce dojít.