/ / Recepty / Polévky / Zeleninové / Valašská kyselica
Na valašskou kyselicu potřebujete: 400g kysaného zelí, 1 lžičky kmínu, 300g brambor, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, hrst sušených hub, sůl, pepř, hrst bylinek (majoránka, tymián, oregano), 30g másla, 100g cibule, 100g klobásy, 100g anglické slaniny, 2 lžíce hladké mouky, 150 ml mléka, 150g zakysané smetany, 2 vejce, citronová šťáva k dochucení.
V jednom hrnci uvařte okmínované zelí, ve druhém potom nakrájené brambory spolu s bobkovým listem, novým kořením, houbami, solí, pepřem, a bylinkami. Když budou brambory měkké, vyndejte bylinky, bobkové listy i nové koření a do hrnce přidejte zelí včetně vody, ve které se vařilo. Na másle osmažte cibuli, klobásu, anglickou slaninu a nakonec přidejte ještě dvě lžíce hladké mouky. Směs rozmíchejte s mlékem, nalijte do hrnce s bramborami a zelím, a za občasného míchání povařte přibližně dvacet minut. Nakonec přidejte zakysanou smetanu, do polévky rozklepněte 2 vejce, povařte a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.