CIBULAČKA

recept na polévku

 /  / Recepty / Polévky / Zeleninové / Cibulačka

Na cibulačku potřebujete:  1 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, 2 hrsti čerstvého šalvěje, 8 listů šalvěje, 8 stroužků česneku, 5 červených cibulí, 4 bílé cibule, 3 šalotky, 300g pórku, mořská sůl, pepř, 2 l zeleninového vývaru, 8 plátků ztvrdlého chleba, 200g čedaru, worcesterová omáčka.

Máslo, olivový olej, šalvěj a prolisovaný česnek dejte do hrnce se silným dnem na mírný oheň. Vše dobře promíchejte, přidejte všechny cibule, šalotku a pórek nakrájené na plátky. Osolte, opepřete, zakryjte pokličkou. Duste 50 minut na nejmenším ohni. Občas promíchejte. Na posledních dvacet minut sundejte pokličku. Přidejte vývar, přiveďte k varu a nechte 15 minut probublat. V rozpálené troubě opečte chleby, polévku dochuťte a potom ji nalijte do ohnivzdorných misek. Chleby nalámejte tak, aby se jimi dala každá miska přikrýt. Posypte sýrem, pokapte worcesterovou omáčkou a nakonec na každou misku položte lístky šalvěje smočené v olivovém oleji. Dejte zapéct do trouby do probublávání sýru.