/ / Recepty / Polévky / Vývary z výsekového masa / Hovězí vývar s masem a zeleninou 2
Na hovězí vývar s masem a zeleninou potřebujete: 700g květové hovězí špičky, 800g hovězích morkových kostí, 3 litry vody, 1 velká cibule, 5 menších mrkví, 1 menší pórek, 1 střední petržel, 1/2 celeru, 10 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, sůl, máslo, pažitka.
Kosti omyjte a dejte na pekáč. Pečte je v troubě při 170 stupních přibližně čtvrt hodiny. Potom kosti vložte do vody společně s kořením, vařte čtvrt hodiny a potom k nim přidejte v celku hovězí maso a vše vařte. Přidejte na másle orestované tři mrkve, petržel a celer. Na troše másla orestujte dvě půlky cibule a přidejte ji k masu. Teplotu upravte tak, aby vývar lehce probublával. Vařte doměkka. Oddělte maso a kosti. Vývar přeceďte nejlépe přes plátno. Maso nakrájejte na 1 cm široké plátky. Ve vývaru uvařte zbylé mrkve. Až změknou, přidejte na kolečka nakrájený pórek a plátky masa. Maso odložte pro další použití na Tefelspitz, vývar dosolte a posypte pažitkou. Podávejte s celestýnskými nudlemi.