/ / Recepty / Polévky / Luštěninové / Bob čorba
Na bob čorba potřebujete: 150g fazolí, 2 rajčata, 1 cibuli, 1 mrkev, 1 zelenou papriku, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžíci mleté papriky, 2 lžičky sušené máty peprné, 1 svazek petrželky, sůl, pepř, 100 g tvrdého sýra.
Fazole opláchněte ve studené vodě. Vložte je do hrnce, zalijte studenou vodou a nechte namočené přes noc. Další den fazole zceďte a zalijte 600 ml studené vody a přiveďte k varu. Po 5 minutách fazole zceďte a přesypte do hluboké pánve. Přidejte 2 lžíce olivového oleje a za stálého míchání smažte 2 minuty. Přilijte 1,2 l vody, snižte teplotu na minimum a vařte přibližně 3/4 hodiny. Mrkev a cibuli nadrobno nakrájejte a přidejte do druhé pánve se 2 lžícemi olivového oleje. Restujte přibližně 8 minut. Rajčata a papriku najemno nakrájejte a přidejte do pánve k mrkvi a cibuli. Posypte mletou paprikou, mátou, osolte a opepřete. Vše dobře promíchejte a vařte 5 minut. Do uvařených fazolí přilijte 200 ml vody a přidejte okořeněnou orestovanou zeleninovou směs. Vařte přibližně 20 minut tak, aby fazole byly měkké, ale ne rozvařené. Polévku rozdělte na talíře, posypte nastrouhaným sýrem a posypte nakrájenou petrželkou.