/ / Recepty / Přílohy / Houskové knedlíky kypřené droždím
Na houskové knedlíky kypřené droždím potřebujete: 320g hrubé mouky, asi 1/4 l mléka, 8g droždí, 1 žloutek, 80g žemle, hrubá mouka na vyválení.
Droždí rozdrobte do hrnečku, přidejte trochu vlažného mléka a mouky, rozmíchejte a nechejte vykynout. Mouku prosijte do misky, přidejte sůl, vlažné mléko, žloutek a vykynutý kvásek a těsto dobře vypracujte. Vmíchejte do něj žemle pokrájené na kostičky a těsto nechejte vykynout. Z vykynutého těsta udělejte na pomoučeném prkénku kouli, rozválejte ji ve váleček o průměru 5 cm, vložte jej do velkého množství vařící osolené vody a vařte 17 až 20 minut. Při vaření knedlík obraťte, aby se rovnoměrně povařil. Uvařený knedlík vyjměte, hned pokrájejte na plátky. Pokud chcete knedlík uchovat na později, propíchněte ho na několika místech vidlicí, aby vyšla pára.