KARLOVARSKÝ KNEDLÍK

recept na přílohu

 /  / Recepty / Přílohy / Karlovarský knedlík

Na karlovarský knedlík potřebujete:  250g starších žemlí, asi 1/4 l mléka, 40g hrubé mouky, 2 vejce, 20g másla, sůl.

Žemle pokrájené na kostičky zvlhčete mlékem rozšlehaným se žloutkem a solí a nechte prosáknout. Po chvilce vmíchejte rozehřáté máslo, prosátou mouku a tuhý sníh z bílků a těsto zpracované do šišky vložte do navlhčeného, vyždímaného ubrousku. Ubrousek oviňte kolem knedlíku, na obou koncích zavažte bílou nití nejprve těsně u těsta, potom ještě jednou o 1 cm dále, vložte do vařící osolené vody a vařte mírným varem. Po 5 minutách varu nitě těsně u těsta rozstřihněte, knedlík obraťte a vařte asi ještě 20 minut. Uvařený knedlík vybalte z ubrousku, ostrým tenkým nožem pokrájejte na kolečka a podávejte.