SMAŽENÉ BRAMBORY

recept na přílohu

 /  / Recepty / Přílohy / Smažené brambory

Na smažené brambory potřebujete:  1 kg oloupaných brambor, tuk, sůl.

Oloupané brambory opláchněte studenou vodou, pokrájejte na hranolky dlouhé asi 4 cm a 1x1 cm v průměru nebo je pokrájejte speciálním kráječem. Můžete nakrájet také na hranolky velikosti zápalek (sláma), na tenké plátky (lupínky) nebo na tenké plátky s vroubky (krájejte vroubkovaným nožem). Pokrájené brambory opláchněte ve studené vodě, oceďte, osušte v utěrce a po částech vkládejte do většího množství rozehřátého tuku. Když jsou osmažené do růžova, vyberte je drátěnou naběračkou nebo odpěňovačkou nebo menším drátěným cedníčkem a nechejte odkapat ve velkém drátěném cedníku. Tuk nechejte dostatečně rozehřát a vložte další část brambor. Aby byly smažené brambory chřupavé, připravte je těsně před podáním, neboť stáním vlhnou. Připravujete-li větší množství smažených brambor, smažte brambory nadvakrát. Poprvé brambory usmažte do světlerůžova, vyjměte a nechejte okapat, popřípadě i chvíli stát. Těsně před podáním je opět po částech vkládejte do hodně rozehřátého tuku a rychle dosmažte. Zásadně je neuchovávejte v přikryté nádobě, neboť by zvlhly. Solte je až těsně před podáním.