/ / Recepty / Rizota těstoviny / Domácí nudle
Na domácí nudle potřebujete: 200g polohrubé nebo hrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 5 žloutků, 1 lžíce olivového oleje.
Mouku se solí prosejte na vál. Lžící udělejte uprostřed důlek a do něj přidejte žloutky i olej. Přísady promněte mezi prsty, dokud se nespojí v těsto. Těsto hněťte, až je hladké, vláčné, lesklé a nelepí se na prsty. Pokud je těsto příliš tuhé, zapracujte do něj několik kapek vody. Je-li příliš měkké, přidejte po lžičkách mouku. Z těsta utvořte bochánek a zabalte ho do fólie nebo do vlhké utěrky. Dejte na 1 hodinu odpočinout při pokojové teplotě. Bochánek rozdělte na 2-3 díly a na lehce pomoučeném vále z nich vyválejte plát. Mírně oschlý plát pevně sbalte jako palačinku a ze svitku krájejte nudle. Těsto můžete také rozdělit na díly a každý upravit naplocho a protáhnout strojkem na nudle. Začátek a konec těsta ve strojku spojte, mezeru mezi válci zužte a těsto strojkem znovu protáhněte. Nechejte 10 minut oschnout, potom plát založte do kráječe a protáhněte.