DOMÁCÍ NUDLE S LANÝŽI

recept na těstoviny

 /  / Recepty / Rizota těstoviny / Domácí nudle s lanýži

Na domácí nudle s lanýži potřebujete:  200g polohrubé nebo hrubé mouky, hladká mouka na vál, 1/2 lžičky soli, 5 žloutků, 1 lžíce olivového oleje, 30g černých lanýžů, sůl, 1 malá šalotka, 100g másla, čerstvě mletý pepř.

Z mouky, soli, žloutků a oleje vypracujte hladké nelepkavé těsto. Pokud bude příliš měkké, přidejte trochu mouky. Z těsta utvořte bochánek, zabalte ho do fólie nebo do vlhké utěrky a nechejte 1 hodinu odpočinout. Na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte z těsta plát, nechejte mírně oschnout a nakrájejte nudle. Nebo těsto protáhněte strojkem na nudle. Lanýže okartáčujte pod tekoucí vodou. Pokud je kůže příliš tvrdá nebo zvrásnělá, tence ji oloupejte. Lanýže nakrájejte na téměř průsvitné plátky. Na nudle přiveďte do varu dostatečné množství osolené vody. Oloupanou šalotku najemno nakrájejte a nechejte ji zesklovatět na pánvi s rozehřátým máslem. Nudle vařte 2 až 4 minuty. Plátky lanýžů rozložte vedle sebe na pánev s máslem a za stálého kolébání je krátce prohřejte. Osolte je, opepřete a promíchejte s vařenými, okapanými nudlemi.