/ / Recepty / Rizota těstoviny / Gnocchi s tykvovou omáčkou
Na gnocchi s tykvovou omáčkou potřebujete: 150g pecorina nebo parmazánu, 500g zlatožlutého tuřínu, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1/2 svazku petrželky, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 1 lžička šafránu, 200ml drůbežího nebo zeleninového vývaru, 150ml zakysané smetany, 2 lžíce pomerančové šťávy, sůl, čerstvě mletý pepř, 500g čerstvých gnocchi (noky z bramborového těsta) nebo 400g širokých nudlí.
Nastrouhejte sýr. Tykev oloupejte, rozpulte, zbavte semen a dužinu nakrájejte na kostičky. Oloupanou cibuli a česnek odděleně najemno nakrájejte. Petrželku omyjte, osušte a nasekejte. Šafrán rozemněte mezi prsty a na několik sekund vložte do mírně rozehřátého oleje s máslem. Přidejte cibuli, česnek a tykev. Opékejte a přimíchejte polovinu petrželky. Střídavě přidávejte vývar a smetanu. Míchejte při prudší teplotě, až omáčka zhoustne. Ochuťte pomerančovou šťávou, osolte a štědře opepřete. Přimíchejte zbývající petrželku. Bramborové noky vařte v dostatečném množství osolené vody, až vyplavou na povrch. Sceďte je a okapané promíchejte s omáčkou a 1/3 sýra. Zbývající sýr podávejte odděleně.