/ / Recepty / Rizota těstoviny / Linguine se smrži
Na linguine se smrži potřebujete: 2 sáčky sušených smržů (40g) nebo 20g sušených hub, 1 šalotka nebo malá cibule, 100g parmazánu, 2 lžíce oleje, 300ml smetany ke šlehání, 1 až 2 lžíce citrónové šťávy, sůl, čerstvě mletý pepř, 400g linguine krájené (tenké nudle, případně špagety), 1 lžíce sekané petrželky.
Houby máčejte ve zhruba 200ml vlažné vody nejméně 30 minut. Šalotku oloupejte a najemno nakrájejte. Sýr nastrouhejte. Houby vyjměte, propláchněte na sítě a nechejte okapat. Výluh z hub přefiltrujte, abyste zachytili případné nečistoty, a použijte ho na omáčku. Na rozehřátém oleji při mírné teplotě nechejte zesklovatět šalotku. Přidejte houby a krátce opečte. Postupně přidávejte výluh ze smržů a smetanu. Prudce vařte a míchejte, dokud omáčka krémovitě nezhoustne. Omáčku osolte, opepřete a ochuťte citrónovou šťávou. Linguine vařte "na skus" v dostatečném množství osolené vody podle návodu na obalu. Promíchejte je s houbami, petrželkou a 2 lžícemi strouhaného sýra. Zbývající sýr použijte na posypání pokrmu.