/ / Recepty / Rizota těstoviny / Makarony se zeleninou a žampióny
Na makarony se zeleninou a žampióny potřebujete: 100g žampionů, 100g sladkých hráškových lusků, 2 rajčata, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 50g dušené šunky, 300g makaronů, sůl, 2 lžíce oleje, 1/8l drůbežího vývaru, 100g čerstvého sýra (mascarpone, lučina, žervé), čerstvě mletý pepř, strouhaný muškátový oříšek, 1 lžíce sladké bazalky.
Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky. Hráškové lusky omyjte a očistěte. Rajčata spařte vroucí vodou, sloupněte a nakrájejte na kostičky. Oloupanou cibuli a česnek odděleně najemno nakrájejte. Šunku nakrájejte na nudličky. Makarony uvařte "na skus" v dostatečném množství osolené vody podle návodu na obalu. Mezitím na velké pánvi s rozehřátým olejem zpěňte cibuli, česnek a šunku. Přidejte hráškové lusky a houby. Promíchejte a krátce opečte. Promíchejte rajčata a drůbeží vývar. Přiveďte k varu, rozmíchejte čerstvý sýr, přikryjte a sýr nechejte při velmi mírné teplotě roztavit. Vše osolte, opepřete a ochuťte muškátovým oříškem. Těstoviny sceďte, nechejte okapat a promíchejte se zeleninou. Ihned podávejte posypané bazalkou.