/ / Recepty / Rizota těstoviny / Nudle s hráškem a krevetami na šafránu
Na nudle s hráškem a krevetami na šafránu potřebujete: 5 čerstvých obřích krevet, 1 stroužek česneku, 2 lžíce citrónové šťávy, 50g dušené šunky, lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 150g mrazeného hrášku, 1/2 lžičky šafránu, 200ml silného rybího nebo zeleninového vývaru, 100g smetany ke šlehání, sůl, čerstvě mletý pepř, strouhaný muškátový oříšek, 400g širokých nudlí, 1 lžíce sekané petrželky.
Krevety opláchněte studenou vodou, osušte a nakrájejte na kousky. Rozetřete oloupaný česnek, rozmíchejte ho v citrónové šťávě a promíchejte s krevetami. Šunku nakrájejte na nudličky. V pánvi rozehřejte máslo s olejem a při mírné teplotě lehce dohněda opečte krevety se šunkou. Vyjměte z pánve. Do uvolněné pánve vložte mrazený hrášek, tlučený šafrán, vývar a polovinu smetany. Míchejte a vařte 10 minut až omáčka zhoustne. Přitom postupně přidávejte zbývající smetanu. Přimíchejte šunku a krevety. Osolte, opepřete a ochuťte muškátovým oříškem. Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Scezené a okapané je promíchejte s připravenou směsí v omáčce a ihned podávejte posypané sekanou petrželkou.