/ / Recepty / Rizota těstoviny / pagety se penátovým pestem
Na pagety se penátovým pestem potřebujete: 150g listového penátu nebo mangoldu, 1 svazek bazalky, 2 strouky česneku, 500g paget, sůl, 40g parmazánu, 30g ovčího sýra, 2 jádra vlaských ořechů, 1/2 ličky piniových semen, 1/8l olivového oleje, čerstvě mletý pepř.
Listy penátu nebo mangoldu přeberte, hrubí řapíky odkrojte a listy opláchněte. Mokré listy vlote do kastrolu, přikryjte a při mírné teplotě nechejte změknout. Vyjměte je a dejte na síto okapat. Lístky bazalky otrhejte, opláchněte a osute. Česnek oloupejte. Těstoviny uvařte "na skus" v dostatečném mnoství osolené vody podle návodu na obalu. Mezitím najemno nastrouhejte parmazán. Ovčí sýr nakrájejte na kostičky. penát nebo mangold, bazalku, česnek, jádra vlaských ořechů a piniová semena rozmixujte s polovinou oleje. Do vzniklé pasty zamíchejte olivový olej, oba druhy sýrů, petku soli a čerstvě mletý pepř. Před podáváním pesto rozlehejte s 3 a 4 lícemi vroucí vody z nudlí. Těstoviny sceďte a okapané je rozdělte na nahřáté talíře. Doprostřed dejte pesto a podávejte.