TĚSTOVINOVÉ ZÁVITKY PLNĚNÉ TELECÍM MASEM

recept na těstoviny

 /  / Recepty / Rizota těstoviny / Těstovinové závitky plněné telecím masem

Na těstovinové závitky plněné telecím masem potřebujete:  Těsto: 400g čerstvého nebo 200g mrazeného špenátu, sůl, 250g hrubé nebo polohrubé mouky, 2 menší vejce, 1 lžíce oleje, 2 až 3 lžíce vody. Náplň: 1 cibule, 1 stroužek česneku, 200g telecích řízků, 100g prorostlé slaniny, 1 balení mrazené polévkové zeleniny, 500g sterilovaných rajčat v kouscích, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 lžička sušené dobromysle (oregano). K tomu: hladká mouka na vál, tuk na vymazání, 125ml smetany ke šlehání, 50g strouhaného parmazánu, 1 lžíce másla.

Čerstvý špenát přeberte, propláchněte a povařte v dostatečném množství osolené vody. Sceďte ho, nechejte okapat a vychladnout (mrazený špenát rozmrazte). Mouku smíchejte se solí a prosejte na vál. Vložte špenát, vejce a olej. Vypracujte těsto. Pokud bude příliš suché, zapracujte po kapkách vodu. Do příliš vláčného a řídkého těsta naopak zapracujte po lžičkách mouku. Těsto zabalte do fólie a dejte 1 hodinu odpočinout. Mezitím oloupejte cibuli a česnek. Telecí maso, slaninu, česnek a cibuli rozemelte v mlýnku na maso. Vložte ho do kastrolu, přidejte polévkovou zeleninu a 1/3 rajčat. Míchejte a duste do zhoustnutí. Hmotu osolte, opepřete a ochuťte dobromyslí. Troubu předehřejte na 180 stupňů (horkovzdušnou na 160 stupňů a plynovou na 2. stupeň). Nudlové těsto rozdělte na dva díly a vyválejte dva co nejtenčí pláty. Na plátu rozetřete masovou náplň a stočte jako palačinku. Nakrájejte na 4 cm dlouhé kousky. Závitky poskládejte nastojato do vymazané zapékací nádoby. Volná místa vyplňte zbývajícími rajčaty. Sýr rozmíchejte ve smetaně a těstovinové závitky přelijte. Navrch rozložte vločky másla. Vložte do předehřáté trouby a zapékejte 15 až 20 minut.