/ / Recepty / Rizota těstoviny / Těstoviny s mořskými plody
Na těstoviny s mořskými plody potřebujete: 1 velké rajče, 1/2 malé feferonky, 1 stroužek česneku, 300g nevařených krevet, 4 kuchyňsky upravené sépie (zhruba 250g), 500g malých mušlí slávek, 500g mušlí zaděnek, 5 lžic olivového oleje, 1/8l bílého vína, 2cl brandy, 400g domácích vaječných nudlí (čerstvých nebo mrazených), sůl, čerstvě mletý pepř.
Rajče spařte, sloupněte a nakrájejte na kostičky. Feferonku zbavte semen a najemno nakrájejte. Krevety oloupejte. Sépie očistěte, opláchněte a osušte. Větší sépie nakrájejte na kolečka, malé ponechejte v celku. Lastury mušlí důkladně okartáčujte pod tekoucí studenou vodou, okrajové vousky odstraňte. Neuzavřené mušle nepoužijte. Rozehřejte 3 lžíce oleje. Přidejte rajče, feferonku, česnek, mušle, sépie a víno. Přikryté duste při střední teplotě, až se mušle otevřou. Mušle, které se neotevřely, odstraňte. Několik mušlí uvolněte z lastur. Vývar přeceďte. Mořské plody a rajčata vraťte zpět do pánve s rozehřátým olejem. Ochuťte brandy. Duste 3 minuty. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, sceďte je a okapané promíchejte s mořskými plody.