/ / Recepty / Rizota těstoviny / Vegetariánské lasagne
Na vegetariánské lasagne potřebujete: 15g sušených hub, 2 malé cukety, 2 červené paprikové lusky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 1 lžička sušeného tymiánu, sůl, čerstvě mletý pepř, 100g tvrdého sýra (provolone), 125g mozzarelly, 1/4l rajčatové šťávy, 200ml zakysané smetany, strouhaný muškátový oříšek, 12 plátků nevařených lasagne, 2 lžíce másla.
Houby dejte nabobtnat do vlažné vody. Cukety a papriky omyjte, očistěte a nadrobno nakrájejte. Oloupanou cibuli najemno nakrájejte, oloupaný česnek rozetřete. Houby sceďte a nasekejte. Na velké pánvi rozehřejte olej. Vložte houby, cibuli, česnek a zeleninu. Vše míchejte a 10 minut opékejte, až vznikne hustá hmota. Ochuťte tymiánem, osolte a štědře opepřete. Nechejte vychladnout. Troubu předehřejte na 200 stupňů (horkovzdušnou na 180 stupňů, plynovou na 3. stupeň). Tvrdý sýr a mozzarellu nakrájejte na kostičky. V rajčatové šťávě rozmíchejte smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek. Do vymazané zapékací nádoby skládejte vždy vrstvu lasagne, zeleninové náplně, sýra a rajčatové smetany. Končete rajčatovou smetanou a sýrem. Navrch rozdělte vločky másla. Zapékejte 30 až 40 minut v předehřáté troubě, až povrch pěkně zezlátne. podle potřeby, pokrm při pečení zakryjte listem alobalu, aby se povrch nepřipálil.