/ / Recepty / Rizota těstoviny / Zelené nudle s mušlemi
Na zelené nudle s mušlemi potřebujete: 4 hřebenatky (svatojakubské mušle), 200g směsi mořských plodů (krevety, mušle, slávky, zaděnky apod.), 1 pórek, 250g cukrových hráškových lusků (hrášku nebo zelených krátce předvařených fazolek), 400g širokých zelených nudlí, sůl, 1/8l bílého vína, 2 lžíce bílého vinného octa, 80g vychlazeného másla, 1/2 lžičky drceného pepře.
Jakubku důkladně okartáčujte pod studenou tekoucí vodou. Každou mušli položte na utěrku plochou stranou dolů a pevně ji uchopte. Špičku ostrého pevného nože zasuňte mezi lastury. Nůž veďte po vnitřní straně horní lastury až k zadnímu svíracímu svalu, kterým pronikněte a lasturu otevřete. Sval s jikrami (tzv. korál) zcela uvolněte a vyjměte. Bílý sval a jikry očistěte (zbývající části nepoužijte). Krevety sloupněte. Mušle důkladně okartáčujte pod tekoucí studenou vodou. Pórek očistěte, omyjte a nakrájejte. Hráškové lusky rovněž omyjte, očistěte a nechejte okapat. Sceďte je a uchovejte horké. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Připravte omáčku. Mořské plody (i s jakubkami) vařte ve víně 3 až 5 minut těsně pod bodem varu, vyjměte, tekutinu proceďte do hrnce a přidejte pórek a lusky. Ochuťte octem. Vše povařte. Mořské plody promíchejte s těstovinami. Do omáčky vmíchejte máslo, osolte a opepřete.