/ / Recepty / Rizota těstoviny / Dýňové rizoto
Na dýňové rizoto potřebujete: 1 kg dýně Hokkaido, 3 lžíce olivového oleje, 1 svazek šalvěje, 2 varné sáčky kulatozrnné rýže, 1.5 l zeleninového bujonu, 50g másla, 1 cibule, 1 sklenička bílého vína, 50g parmazánu.
Dýni nakrájejte na kousky a promíchejte ji se lžící oleje a polovinou nasekaných šalvějových lístků. Plech vyložte pečícím papírem, dejte na něj dýni a pečte půl hodiny dozlatova v troubě předehřáté na 220 stupňů. Dva sáčky rýže vložte do horkého zeleninového bujonu a vařte čtvrt hodiny. V jiném hrnci rozpusťte polovinu másla, přisypte jemně nasekanou cibuli a deset minut za občasného míchání opékejte. Přidejte okapanou rýži, vlijte víno a za občasného míchání jej nechte odpařit. Zbylé šalvějové lístky opečte na oleji dokřupava. Polovinu pečené dýně rozmixujte na pyré a společně se sýrem a zbylým máslem vmíchejte do rýže. Nechte několik minut stát. Nakonec do rizota přidejte pečené kousky dýně, ozdobte šalvějí a posypte nastrouhaným parmazánem.