/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Rolády / Ořechová roláda 2
Na ořechovou roládu potřebujete: 5 vajec, 150g cukru krupice, 60g polohrubé mouky, 50g mletých ořechů, 1 lžíce oleje. Krém: 250g másla, 1 plechovka salka, mleté ořechy na obalení.
Z bílků ušlehejte měkký sníh. Po trochách zašlehejte cukr a ušlehejte tuhý hustý sníh. Rychlost snižte na minimum a zašlehejte žloutky jeden po druhém. Nakonec zlehka ručně vmíchejte mouku smíchanou s ořechy a olej. Rozetřete na plech vyložený papírem na pečení a pečte v troubě 10 minut vyhřáté na 200 stupňů. Po vytažení z trouby opatrně nožem oddělte okraje těsta od papíru či plechu, jemně poprašte moukou, na to položte další kus papíru na pečení a celé překlopte na vál. Opatrně sloupněte papír, hned ho však položte zpátky a celé srolujte. Nechte vychladnout. Po vychladnutí rozmotejte, potřete rovnoměrně krémem a znovu srolujte. Roládu potřete krémem, obalte v ořeších, případně ozdobte zbytkem krému. Krém: neotevřenou plechovku se salkem vařte pomalu 1 a 1/2 hodiny v hrnci s vodou. Nechte vychladnout. Máslo ušlehejte ve šlehači a po částech zašlehejte zkaramelizované salko.