/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Rolády / Roláda s máslovým krémem
Na roládu s máslovým krémem potřebujete: 5 vajec, 15 dkg jemného krupicového cukru, 10 dkg polohrubé mouky, 1 lžíce oleje, kakao, mleté oříšky. Náplň: 1 sáček pudinku, 400 ml mléka, 1 máslo, 1/2 kostky margarínu na pečení.
Bílky ušlehejte na měkký sníh. Po trochách zašlehávejte cukr a pak ještě šlehejte tak dlouho, až bude hmota opravdu hustá. Rychlost snižte na minimum a jeden po druhém zašlehávejte žloutky. Nakonec ručně šetrně vmíchejte mouku, těsto ještě trochu zakápněte olejem a stejně šetrně promíchejte. Pečte na plechu vyloženém papírem na pečení 20 minut při 175 stupních. Po upečení oddělte nožem plát od plechu tam, kde se s ním spekl, jemně poprašte polohrubou moukou, na to položte další, nepoužitý kus pečícího papíru a celé i se spodním papírem zvedněte z plechu. Položte horní stranou dolů na pracovní podložku a opatrně sloupněte papír, na kterém se těsto peklo. Odloupnutý papír však vzápětí položte zpátky na upečený plát a celé na podložce zarolujte do jedné poloviny šířky plátu. V této pozici nechte vychladnout. Mezitím připravte krém, kterým pak částečně naplňte vychladlý a rozrolovaný plát a zbytkem natřete povrch stočené rolády. Nechte v lednici zatuhnout a odpočinout, posléze krájejte zubatým nožem na pečivo. Základní těsto můžete ochutit kakaem a mletými oříšky. Náplň: den předem uvařte pudink z mléka. Oslaďte více, než jste zvyklí, sladkost se totiž následně sníží díky množství dalších přísad. Do ještě horkého pudinku dobře rozmíchejte polovinu másla, přikryjte alobalem a nechte vychladnout. V míse našlehejte do pěny margarín na pečení a druhou polovinu másla. Tuk musí mít pokojovou teplotu. Šlehejte tak dlouho, až hmota zesvětlá a viditelně zvětší svůj objem přibližně o třetinu. Nakonec za stálého šlehání přidávejte po lžících připravený pudink pokojové teploty.