ROLÁDA SE SVĚTLÝM PAŘÍŽSKÝM KRÉMEM A JAHODAMI

recept na roládu

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Rolády / Roláda se světlým pařížským krémem a jahodami

Na roládu se světlým pařížským krémem a jahodami potřebujete:  Těsto: 80g moučkového cukru, 70g hladké mouky, 25g maizeny, 4 bílky, 6 žloutků, 1 sáček vanilkového cukru, moučkový cukr na posypání utěrky. Náplň: 200g jahod, 5 plátků želatiny, 375 ml smetany ke šlehání, 150g bílé čokolády, 20 ml pomerančového likéru. Na zdobení: moučkový cukr a mleté vlašské ořechy.

Žloutky utřete s vanilkovým cukrem a 20g moučkového cukru. Do vzniklého krému vmíchejte prosátou mouku a maizenu. Z bílků a zbylého cukru vyšlehejte pevný sníh, který nakonec zlehka zapracujte do těsta. Těsto rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10 až 15 minut při 180 stupních. Upečený korpus překlopte na utěrku poprášenou moučkovým cukrem a opatrně odstraňte pečící papír. Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. Pak ji vymačkejte. Smetanu zahřejte. Rozpusťte v ní čokoládu i želatinu a odstavte ji. Když vychladne, dochuťte ji pomerančovým likérem a nejlépe na noc ji uložte do chladničky. Druhý den krém vyšlehejte a natřete na piškotový plát. Jahody očistěte, omyjte a nechte okapat. Pak je rozložte podél jedné z delších stran piškotu. Korpus stočte a roládu nechte zatuhnout. Nakonec ji posypte moučkovým cukrem a ozdobte mletými ořechy.