SLONÍ SLZY

recept na roládu

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Rolády / Sloní slzy

Na sloní slzy potřebujete:  6 vajec, 6 lžic moučkového cukru, 40g kakaa, 3 lžíce hrubé mouky, lžička prášku do pečiva, 2 banány. Náplň: 150g mletých ořechů, 5 lžic mléka, 250g másla, 2 balíčky vanilkového cukru, 4 lžíce moučkového cukru. Poleva: 100g čokolády, 100g másla.

Žloutky utřete s cukrem do pěny. Přidejte kakao, mouku promíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Těsto vylijte na plech vyložený papírem na pečení a upečte ve středně vyhřáté troubě. Ihned po upečení těsto i s papírem sundejte z plechu, doprostřed těsta položte buď tenký váleček na těsto nebo do válečku srolovanou utěrku a jednu polovinu plátu přeložte přes váleček ke druhé polovině. Papír na pečení opatrně odstraňte. Konce plátu těsta mírně přitlačte, aby zůstaly na místě a v této poloze nechte upečený plát téměř vychladnout. Vytvořte si tak dutinu k dalšímu plnění. Zatím si připravte náplň. Mleté ořechy spařte horkým mlékem a míchejte, dokud ořechy úplně nezbělají. Nechte zchladnout. Změklé máslo utřete s moučkovým a vanilkovým cukrem, postupně přidejte ořechovou hmotu a dobře promíchejte. Plát opatrně rozevřete, vyjměte váleček a na plát vytvarovaný do tvaru slzy rozetřete část náplně. Na tu položte za sebou dva oloupané banány, plát zpět uzavřete a vytvarujte do požadované podoby. Povrch potřete zbytkem náplně a polijte čokoládovou polevou, kterou připravte rozpuštěním čokolády s máslem. Moučník nechte ztuhnout. Na řezy krájejte těsně před podáváním.