/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Rolády / Sametová roláda
Na sametovou roládu potřebujete: Těsto: 6 vajec, 5 lžic krystalového cukru, 1/2 lžičky jedlé sody, 3 lžíce kakaa. Náplň: 2 dl mléka, 1 žloutek, 3 lžíce hrubé mouky, 250g másla, 2 lžíce kakaa, 7 lžic práškového cukru, 1 vanilínový cukr.
Bílky rozšlehejte, postupně s nimi i cukr, dokud nevznikne tuhý sníh. Všlehejte žloutky a přimíchejte kakao rozmíchané s jedlou sodou. Pečte 5 minut ve vyhřáté troubě na plechu vyloženém pomaštěným papírem. Potom vyndejte ven, roládu nestáčejte, po mírném vychladnutí ji vyklopte na vál posypaný práškovým cukrem a papír odstraňte. Po vychladnutí ji natřete nejdříve světlou, vzápětí tmavou náplní a sviňte. Náplň: Mléko, žloutek a mouku uvařte. Do vychladnuté kaše přidejte rozetřené máslo a utřete. Náplň rozdělte na dvě časti. Do jedné přidejte 2 lžíce práškového cukru a 1/2 vanilínového cukru, a do druhé přidejte kakao, 5 lžic práškového cukru a 1/2 vanilínového cukru.