TRESKA V PETRŽELCE A KŘENU SE ZELENINOU

recept na rybí pokrm

 /  / Recepty / Ryby a mořské plody / Treska v petrželce a křenu se zeleninou

Na tresku v petrželce a křenu se zeleninou potřebujete:  2 červené řepy, sůl, 400g celeru, 1 svazek lahůdkových cibulek, 5 lžic olivového oleje, 1 lžička hořčičných semen, 6 lžic zeleninového vývaru (z kostky), pepř, 4 filety z tresky (po 180g), 2 lžíce mouky, 3 lžíce posekané petrželky, 2 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu, 4 lžíce strouhanky, 2 lžíce másla.

Omytou řepu vařte ve vodě 45 až 50 minut. Celer oloupejte, rozkrájejte na kostičky a vařte v osolené vodě asi 5 minut. Cibulky očistěte, omyjte a nakrájejte na kolečka. Červenou řepu zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a pokrájejte na menší kostičky. Rozehřejte dvě lžíce oleje a osmahněte na něm celer a cibulky. Přidejte hořčičná semena, předem připravený zeleninový vývar z kostky, červenou řepu a vše prohřejte. Osolte, opepřete a udržujte teplé. Rybu opatrně omyjte a osušte. Poté osolte, opepřete a poprašte moukou. V pánvi rozehřejte tři lžíce oleje a rybí filety na něm po obou stranách krátce opečte. Vyjměte a poklaďte vedle sebe na plech vyložený papírem na pečení. Smíchejte petrželku a změklé máslo. Vzniklou směsí potřete rybu na povrchu a pod grilem krátce zapečte do zlatova. Hotové filety naaranžujte na jednotlivé talíře, obložte čerstvě nastrouhaným křenem a teplou zeleninou. Můžete ozdobit petrželkou a citrónem. Podávejte s rýží nebo vařenými bramborami.