BYLINKOVÝ PSTRUH NA BÍLÉM VÍNĚ SE ZELENINOU

recept na rybí pokrm

 /  / Recepty / Ryby a mořské plody / Bylinkový pstruh na bílém víně se zeleninou

Na bylinkového pstruha na bílém víně se zeleninou potřebujete:  4 vykuchaní pstruzi, šťáva z 1 citrónu, sůl, pepř, po 1 svazku petrželky, kerblíku a kopru, 100g hladké mouky, 80g másla, 30g oleje, 100 ml bílého vína, 3 mrkve, 4 kedlubny, 1 cibule, 100 ml syrovátky, špetka kajenského pepře, 1/2 lžičky karí.

Pstruhy omyjte a osušte. Zevnitř a zevně je potřete solí a pepřem. Bylinky operte, osušte, otrhejte lístky a nahrubo posekejte. Bylinkami naplňte ryby, obalte v mouce a přebytečnou mouku setřepte. Předehřejte troubu. Ve veliké pánvi nechte zpěnit 30g másla spolu s olejem a pstruhy na něm po obou stranách opečte. Vložte do pekáče, zalijte bílým vínem a podle velikosti ryb pečte v troubě ještě dalších 10 až 15 minut. Ryby jsou hotové, mají-li po obou stranách zlatavou kůrku. Mrkev a kedlubny očistěte, oloupejte a rozkrájejte na hranolky 5 mm silné a 3 až 4 cm dlouhé, Jemné kedlubnové lístky operte a nadrobno nakrájejte. Cibuli také oloupejte a pokrájejte na drobné kostičky. Oloupanou cibuli zesklovaťte na zbylém másle. Přidejte zeleninu a přilijte syrovátku. Vše dohromady duste přibližně pět minut. Dochuťte kajenským pepřem a karí, podle chuti osolte a opepřete a na závěr posypte lístky kedlubny. Opečené pstruhy rozdělte na talíře, doplňte zeleninou, dozdobte čerstvými bylinkami a podávejte. Nejvhodnější přílohou jsou vařené brambory, případně bramborové hranolky nebo bramborová kaše.