/ / Recepty / Ryby a mořské plody / Perkelt z kapra
Na perkelt z kapra potřebujete: 4 porce kapra, 3 lžíce oleje Vitol, 1 větší cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1 dl kysané smetany, 2 lžíce rajčatového protlaku, citrónová šťáva, půl stroužku česneku, mletá paprika, sůl.
Očištěné porce kapra osušte, pokapejte citrónovou šťávou a nechte odležet. Po chvíli je osušte, osolte, opečte po obou stranách na rozehřátém oleji a vyjměte. Do oleje od opékání přidejte drobně pokrájenou cibuli, po zpěnění zaprašte moukou a mletou paprikou a osmažte. Jíšku zalijte trochou vody, přidejte rajčatový protlak a česnek utřený se solí a povařte v hustou omáčku. Zjemněte ji s rozšlehanou smetanou, přeceďte na porce kapra, krátce poduste a podávejte. Vhodná příloha je dušená rýže.