/ / Recepty / Ryby a mořské plody / Kapr na smetaně a houbách
Na kapra na smetaně a houbách potřebujete: 700g kapra, 400g rybí hlavy a páteře, 1 dl bílého vína, 60g másla, 80g cibule, 300g hub, 20g petrželky, 30g mouky, 2 dl smetany, sůl, mletý černý pepř.
Vykostěného kapra naporcujte na stejně velké filety, osolte a položte do ploché nádoby. Z rybích hlav a páteře uvařte vývar, který pak přeceďte na rybí filety. Přelijte trochou bílého vína a pod pokličkou duste. Mezitím rozpusťte máslo, přidejte drobně nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Na cibuli vložte umyté, na tenké plátky pokrájené houby. Osolte, opepřete, přidejte petrželku a při vyšší teplotě a za častého míchání orestujte. Zasypte trochou mouky, rychle promíchejte a ještě další 1 až 2 minuty opékejte, pak zřeďte vývarem z ryb. Když se šťáva začne vařit, přidejte dohladka vymíchanou kyselou smetanu a nechte dál povařit. Rybí filety poté opatrně vyjměte a přelijte na talíři houbovou omáčkou. Na jiném talíři servírujte k rybě vařené brambory ozdobené máslem a petrželkou.